مقایسه HDD و SSD؛ از 9 جنبه متفاوت برای انتخاب در کامپیوتر
اگر دوست دارید لپتاپ یا کامپیوتر جدیدی بخرید و یا این سیستمهای ارزشمند و البته گران خود را ارتقا دهید، حتما برای شما مهم است که از بین پیشنهاد هارد SSD و HDD، با توجه به نیاز و کارایی که مد نظر دارید و البته بودجه و طول عمری که هرکدام از این موارد برای ذخیره اطلاعات در اختیار قرار میدهند، انتخاب مناسبی داشته باشید. براین اساس پیشنهاد میکنیم مقالهای که در ادامه برای تفاوت هارد ssd و hdd نوشته شده است را از دست ندهید. ما تلاش کردهایم این دو درایو مهم را از جهت 9 ویژگی بسیار مهم با هم مقایسه کنیم که در انتخاب شما بسیار تاثیرگذار است.
هارد hdd چیست؟
هارد دیسکها یا دیسکهای سخت (Hard Disk)، حافظههای جانبی برای نگهداری از اطلاعات رایانهها هستند و تقریبا تمامی دادهها از جمله سیستم عامل، فایلها، برنامهها و … روی آنها قرار میگیرد. تکنولوژی استفاده شده در آنها مکانیکی است و بیشترین فضای حافظههای جانبی در بین درایوها نیز، متعلق به این حافظههای جانبی است.
هارد ssd چیست؟
درایو حالت جامد (Solid State Drive)، نوع دیگری از حافظههای جانبی است که تکنولوژی آن با هارد دیسکها متفاوت و به صورت الکترونیکی است نه مکانیکی؛ به عبارت دیگر طراحی آن بر اساس تراشههای الکتریکی است. پس از این به بعد SSDها را به عنوان یک حافظه بشناسید، چون بسیاری از افراد بهاشتباه از واژه هارد برای حافظه SSD استفاده میکنند، در حالی که مختص هارد دیسکها (HDD) ست.
ویژگیهای مهم در SSDها
- رابط اتصال در SSDها بسیار مهم است و براساس ساختار و عملکرد آنها را به دو دسته تقسیم میکنند:
- رابط اتصال ساتا (SATA): ما سه نوع رابطه اتصال ساتا داریم، ساتا 1 با حداکثر سرعت 150 مگابایت در ثانیه و ساتا 2 با حداکثر سرعت 300 مگابایت در ثانیه و در نهایت ساتا 3 (SATA III) با حداکثر سرعت 600 مگابایت در ثانیه.
- رابط اتصال 2: فرمت M.2 که قبلاً به عنوان فرم فاکتور نسل بعدی (NGFF) شناخته میشد، از نظر فنی جایگزینی برای استاندارد mSATA است که در بین سازندگان لپ تاپهای فوق فشرده و سایر ابزارهای کوچک محبوب است. در واقع M.2 به طور موثر جایگزین هارد دیسک های mSATA و SSD در لپ تاپ های جمع و جور مانند مک بوک اپل یا XPS 13 دل شده است. به سادگی در بدنه ها مهر و موم شده و توسط بسیاری از کاربران قابل ارتقا نیست.
تقسیمبندی SSDها براساس ابعاد
این نوع تقسیمبندی با رابطهایی که پیش از این به آن اشاره کردهایم، همپوشانی دارد:
الف: 2.5 اینچ: این نوع SSD معمولاً در رایانههای شخصی و لپتاپهای شما استفاده میشود. ابعاد این مدل ۲.۷۵ اینچ (CM۶.۳۵) است.
ب: M.SATA: همان MINI STATA است که نسبت به درایوهای ۲٫۵ اینچی کوچکتر هستند و رابط اتصال آنها مبتنی بر SATA است.
ج: M.2: اگر قصد خرید یک حافظه مبتنی بر NVME دارید، M.2 گزینه خوبی است. حافظه از نوع M.2 آنقدر کوچک هستند که بهراحتی بین انگشت اشاره و انگشت شصت قرار میگیرند. M.2ها به اسلاتهای PCIE متصل میشوند که ۴ خط انتقال داده (PCIE X4) دارند.
تفاوت هارد ssd و hdd چیست؟
در ادامه سعی میکنیم تفاوت این دو دسته از حافظههای جانبی بسیار مهم و پرکاربرد را از جهت موضوعات مهمی مقایسه کنیم تا دید کاملتری نسبت به هرکدام داشته باشید:
مقایسه مصرف انرژی در هارد SSD و HDD
سازندگان HDD وقتی میخواهند فضای ذخیرهسازی را زیاد کنند، دو راه دارند که یکی از آنها افزایش تعداد صفحات HDD است. این کار باعث میشود که با چرخش سریع این صفحهها گرمای بیشتری هم تولید شود. از طرف دیگر ما میدانیم که در درایوهای SSD خبری از صفحه و بازو و … نیست، در نتیجه، انرژی مصرف شده توسط SSD به عنوان اصطکاک یا سر و صدا هدر نمیرود و باعث کارآمدتر شدن آن میشود و این موضوع روی دسکتاپ یا سرور، منجر به کاهش هزینه انرژی میشود و شارژ لپتاپها دیرتر تمام میشوند.
تفاوت هارد SSD و HDD از جهت سرعت
سرعت ویژگی است که اس اس دیها در رقابت با Hddها به راحتی پیروز میشوند. در واقع کامپیوترهایی که به این درایوها مجهز شدهاند در کمتر از یک دقیقه و حتی گاهی اوقات، چند ثانیه بوت میشوند. این در حالی است که یک هارد دیسک برای سرعت بخشیدن به عملکرد خود، به زمان بیشتری نیاز دارد و در استفاده معمولی، کندتر از SSD خواهد بود. به همین ترتیب، رایانههای شخصی یا مک با SSD سریعتر بوت میشوند، برنامهها را سریعتر راهاندازی و اجرا میکنند و فایلها را سریعتر منتقل میکنند.
موضوع دیگری هم در تفاوت هارد ssd و hdd وجود دارد: تکه تکه شدگی. هارد دیسکها اطلاعات را در بلوکهایی ذخیره میکنند و وقتی هارد دیسکها شروع به پر شدن میکنند، تکههایی از فایلهای بزرگ در اطراف صفحه دیسک پراکنده میشوند که باعث میشود درایو از چیزی که به آن «تکهتکه شدن (Fragmentation)» میگویند، آسیب ببیند.
با بیان عددی، تفاوت سرعتی در این دو درایو چقدر است؟
یک هارد دیسک معمولی از سرعت خواندن و نوشتن 250 مگابایت در ثانیه تجاوز نمیکند، در حالی که یک SSD با رابط SATA معمولی، سرعت انتقال دو برابر بیشتر می شود. SSD های مبتنی بر PCI Express نسل جدید، بسته به نسل و تعداد خطوط PCI Express پشتیبانی شده، معمولا سریعتر هستند. آنها به راحتی میتوانند چهار برابر سریعتر از هارد دیسکها باشند و آخرین درایوهای PCI Express Gen 4 بسته به مدل، میتوانند 3500 مگابایت یا حتی 7000 مگابایت در ثانیه سرعت داشته باشند.
تفاوت حافظه SSD و HDD از جهت کاربرد
اگرچه هر دو نوع درایوها برای انجام کارهای معمولی، جستجو در وب، ذخیره پروژههای حجیم، بازیها، اجرای نرمافزارهای طراحی و مهندسی مناسب هستند، اما در حال حاضر افرادی که به دنبال انجام کارهای سنگین، انجام بازی و اجرای برنامههایی مانند فتوشاپ، ایلاستریتر، کورل و نرمافزارهای برنامه نویسی مانند پایتون هستند، بهتر است SSDها را برای ارتقا لپتاپ خود استفاده کنند.
تفاوت هارد ssd و hdd از جهت ظرفیت
SSDها به ندرت در ظرفیتهای بیشتر از 2 ترابایت یافت میشوند و گران هستند. به همین علت هم به وقت خرید لپتاپها و کامپیوترها، احتمال بیشتری وجود دارد که واحدهای 500 گیگابایتی تا 1 ترابایتی را به عنوان درایوهای اصلی در سیستم ها پیدا کنید. این در حالی است که ظرفیت هارد دیسکها به بیشتر از 12 ترابایت هم میرسد و پیشنهاد میشود کاربرانی که مجموعههای رسانهای بزرگ دارند یا در حوزه تولید محتوا کار میکنند، درایوهای 1 تا 8 ترابایتی را که در سیستمهای سطح بالا در دسترس هستند، انتخاب کنند.
مقایسه تولید صدا در هارد SSD و HDD
حتی کم صداترین هارد دیسک نیز هنگام استفاده کمی نویز تولید می کند (صفحات درایو میچرخند و بازوی خوانده شده به جلو و عقب تیک می زند)؛ از طرفی هارد دیسکهای سریعتر نسبت به آنهایی که کندتر هستند، تمایل بیشتری به ایجاد نویز دارند. اما SSDها به هیچ وجه سر و صدا ندارند و غیر مکانیکی هستند
بازیابی اطلاعات در دو درایو
موضوع مهم دیگر درتفاوت هارد ssd و hdd، بازیابی اطلاعات به وقت خراب شدن این درایوهاست؛ وقتی HDD از کار میافتد، کارشناسها میتوانند حداقل مقداری از اطلاعات را به راحتی برگردانند، ولی این کار در SSD کمی سخت و دشوار است و معمولا نمیتوانید اطلاعات ارزشمند خود را بازیابی کنید.
مقایسه وزن
وقتی صحبت از وزن این دو درایو به میان میآید، SSD در مقایسه با HDD سبکتر است و دلیل آن این است که هیچ مکانیک یا موتور خارجی به درایو متصل نیست. بنابراین، HDD سنگین است. اندازه یک درایو حالت جامد در مقایسه با اندازه یک هارد دیسک بسیار کوچکتر است. یک درایو دیسک سخت در مقایسه با یک درایو حالت جامد که تاخیر کمتری دارد تاخیر بیشتری دارد.
عمر مفید هارد درایوها
در حالی که SSD ها در طول زمان فرسوده میشوند (هر سلول در یک بانک حافظه فلش به تعداد محدودی میتواند بارها نوشته و پاک شود و این عمر مفید به لطف دستور TRIM به عنوان “ترابایت نوشته شده” یا رتبه بندی TBW اندازه گیری میشود)، چندین ابزار میتوانند به شما اطلاع دهند که آیا به پایان عمر رتبهبندی شده درایو نزدیک شدهاید یا خیر. در نهایت، هارد دیسکها نیز در اثر استفاده مداوم فرسوده میشوند، زیرا از روشهای ضبط فیزیکی استفاده میکنند.
اما نکات پنهانی درباره طول عمر هارد SSD و HDD وجود دارد که باید به خاطر داشته باشید:
یک SSD هیچ قطعه متحرکی ندارد، بنابراین در صورت افتادن کیف لپتاپ یا لرزش سیستم در حین کار، به احتمال زیاد اطلاعات شما همچنان ایمن نگه داشته میشود. به این ترتیب، در هنگام خرید هارد SSD یا HDD، این نکته را هم در نظر داشته باشید.
مقایسه قیمت
بازار ذخیره سازی فلش معمولا همیشه بی ثبات بوده و قیمتها و بر اساس عرضه و تقاضا تغییر میکند. اما در تفاوت هارد SSD و HDD و قیمت آنها باید به اختلاف قیمتی حداقل دو برابری بین این دو درایو اشاره کنیم؛ به عبارت دیگر، یک هارد دیسک داخلی 1 ترابایتی تقریباً 60 دلار قیمت دارد، در حالی که یک SSD داخلی 1 ترابایتی به طور متوسط حدود 150 دلار است. البته قیمت اس اس دیها نسبت به گذشته بسیار تعدیل شده، اما هنوز راه نسبتا طولانی در کاهش قیمتها پیش روی ماست. با این حال با توجه به بودجه خود، میتوانید به وقت خرید هارد یا ssd، روی مرجع اصلی ذخیرهسازی تجهیزات دیجیتال (بوبوکو) حساب کنید و با مقایسه قیمتها و ویژگیها بر اساس نیاز خود، محصول نهایی را انتخاب کنید.
در ادامه سعی کردهایم در یک شکل، جزئیات این مقایسه را هم نشان دهیم تا در زمان کمتری متوجه تفاوت این دو دسته از هارد درایوها شوید:
SSD | HDD |
سریعتر | کندتر |
طول عمر کمتر | طول عمر بیشتر |
گرانتر | ارزانتر |
غیر مکانیکی (فلش درایو) | مکانیکی (دارای قطعات متحرک) |
مقاوم به شوک و ضربه | شکننده |
مناسب برای ذخیره اپلیکیشنهای بازی و فایلهایی با استفاده زیاد و همیشگی | مناسب برای ذخیره فیلم، عکس و مدارک |
کلام آخر
امیدواریم تفاوت هارد SSD و HDD، به شما در تصمیم نهایی برای خرید هر کدام از این موارد کمک کرده باشد. در این روزها که بدون حضور لپتاپ و کامپیوتر نمیتوانیم حتی کارهای معمولی خود را پیش ببریم، بسیار مهم است که بتوانید براساس نیاز خود، بودجه و برندی که دوست دارید، لپتاپ مورد نظر را تهیه کنید و انتخای هارد یا اس اس دی، در نتیجه نهایی و رضایت شما بسیار مهم است. معرفی بهترینهای هارد اکسترنال SSD برای کاربریهای مختلف را مطالعه بفرمایید.
پیشنهاد می کنیم مقاله معرفی بهترینهای هارد اکسترنال SSD برای کاربریهای مختلف را مطالعه بفرمایید.